Борис Джонсън започна кампанията си за премиер

Тя съвпадна с посещението на неговия "приятел" Доналд Тръмп

Политика
14:51 - 03 Юни 2019
2078
Борис Джонсън започна кампанията си за премиер

Фаворитът за мястото на Тереза Мей като британски премиер - Борис Джонсън стартира своята дигитална кампания, насочена към поемане на поста на лидер на Консервативната партия.

Това съвпадна с посещението на неговия "приятел" Доналд Тръмп. Джонсън стартира предизборната кампания с видео, обещавайки на избирателите да изкара Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври "със или без сделка", ако стане премиер като лидер на торите.
Бившият външен министър е популярен сред членовете на консерваторите, но те ще стигнат до гласуване само след като депутатите на партията намалят постоянно нарастващия списък с кандидати до двама. Джонсън има добра репутация сред консервативните депутати заради ключовата му роля в кампанията за Брекзит. Американският президент Тръмп, който е на държавно посещение във Великобритания, даде на Джонсън подкрепата си в събота. "Всъщност го опознах много трудно", каза Тръмп пред вестник Сън, като преди това нарече Джонсън "приятел". "Познавам различните играчи. Но мисля, че Борис щеше да свърши много добра работа. Мисля, че ще бъде чудесен. Харесвам го. Винаги съм го харесвал", каза той. Коментарите предизвикаха критики във Великобритания за намеса в политическия процес в страната.

В клипа на кампанията си Джонсън изрази още и подкрепата си за увеличаване на финансирането на образованието и полицията и заяви, че ще "обедини" една държава, разбита от Брекзит. "Трябва да имаме смелостта да кажем на хората в тази страна, че можем да го направим, ако искаме", каза той. Джонсън отдавна има амбиции да стане министър-председател, но се оттегли от надпреварата през 2016 г., след като ключовия му съюзник и колега по Брекзит Майкъл Гоув оттегли подкрепата си, като каза: "Борис не може да осигури ръководството или да изгради екип за предстоящата задача." Настоящата му кандидатура стартира рязко, когато миналата седмица получи призовка от съда по обвинения, че съзнателно е излъгал по време на кампанията за референдума за Брекзит. Делото се отнася до твърдението на Джонсън, че Великобритания изпраща 350 млн. паунда (400 млн. евро) на седмица в Европейския съюз. Тринадесет кандидати са влезли в надпреварата досега, като Гоув, Джонсън и външният министър Джереми Хънт в момента получават най-голяма подкрепа от депутатите.