Борислав Цеков: Пр езидентът е изправен пред две ясни алтернативи

Новини
21:23 - 18 Април 2024
3069
Борислав Цеков: Президентът е изправен пред две ясни алтернативи

Ако служебният премиер Димитър Главчев подаде оставка, няма да има нова дата на изборите, тъй като указът на президента вече е издаден. И всеки ден да се сменят министри, това не може да засегне датата на изборите, каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков.

Така както е разписана новата редакция в конституционната уредба, президентът действа по т.нар. обвързана компетентнност с министър-председателя, т.е. трябва да утвърди решението му за промени в правителството. Диалогът между тях може да доведе и до друг тип решение, но ако премиерът е категоричен за тази промяна, президентът е изправен пред две ясни алтернативи - или да подпише указа за промените, или да освободи служебния министър-председател и цялото правителство. В тази ситуация второто би било доста екстравагантен акт, заяви доц. Цеков.

Тук няма нужда да се спестяват критиките към тези промени, но заедно с това трябва да разберем отговора на въпроса защо външният министър предизвиква президентът да излезе на амбразурата и цялото президентстко войнство да брани министъра, добави той.

По думите му в конституционните промени няма ясно уточнен срок, в който държавният глава трябва да подпише или да откаже да подпише указа за промените в кабинета.

Ако президентът иска да бламира тази промяна, това ще доведе само до задълбочаване на хаоса, подчерта преподавателят по конституционно право.

В отговор на въпрос той поясни, че категорично не може да има вот на недоверие срещу служебно правителство. Народното събрание не може да гласува вот на недоверие на това правителство, защото не го е избирало, отбеляза доц. Цеков.

Той уточни още, че ако се стигне дотам служебният премиер Димитър Главчев да подаде оставка, ще има процедура за сформиране на нов служебен кабинет.