Борислав Цеков: Промените в Конституцията трябва да ограничат президента

Топ
09:37 - 02 Април 2024
1689
Борислав Цеков: Промените в Конституцията трябва да ограничат президента

"Конституцията е предвидила съвместяване на този тип длъжности. Добре е, че технически се уреждат детайлите. Тук става дума за елементарна фигура – служебен министър-председател. Когато се вземе решение, че може да бъде премиер се прекъсва досегашната му служба. Излиза в неплатен отпуск, например. След прекратяване на служебния кабинет, той се връща на предишната си длъжност", коментира конституционалистът доц. Борислав Цеков.

"Зад промените в Конституцията стои правилно намерение да се ограничи пряката възможност президентът да осъществява изпълнителна власт. Имахме няколко лоши прецедента последните години", каза още той.

По думите му текстовете касаещи служебния кабинет не са разписани докрай.

"Не може да има свободен край. Всички си задават върпоса какво ще стане, ако никой не се съгласи да бъде служебен премиер. Трябва да има ясен отговор на всеки въпрос", посочи Цеков пред БНТ.

Доц. Цеков смята, че е редно депутатите да излзат във ваканция по време на предизборната кампания.

"Могат да направят така, че по-важни комисии да продължат да работят. Но е редно десетина дни преди изборите да са във ваканция", добави той.

Юристът Иван Брегов определи като "доста остра реплика" изказването, че сме изправени пред конституционна криза.

"Когато определени лица са поели висш пост в държавата, трябва да са съгласни да поемат отговорността разписана в Конституция. Когато ти е възложена една отговорност, не трябва да абдикираш", смята Брегов.

Той призова народните представители да проявят търпение и добра воля при избора на регулатори.