Борислав Цеков: Радев ни вкарва в конституционна криза

Очаква ни касапска предизборна кампания, твърди юристът

Политика
21:46 - 11 Юли 2020
2834
Борислав Цеков: Радев ни вкарва в конституционна криза

Остра политическа реакция е искането на оставката на главния прокурор. Днешното изказване беше твърде категорично и еднозначно. Пряко нарушение на конституцията няма, но страда конституционния диалог. Това каза бившият член на Правния съвет към президента Борислав Цеков по Канал 3. 
 
Има ерозия на доверието на хората в институциите. Това се случва, когато няма диалог, а това от своя страна води до криза в обществото, допълни Борислав Цеков. 
 
Мението му е, че нападките на президента към съдебната власт може да доведат до конституционна криза. Влизането на прокуратурата в президентството не нарушава имунитета на Румен Радев. Той посочи, че дори и в Белия дом няма всепокриващ имунитет.
 
"Има много строг ред за ползване на класифицирана информация, това не е "разнасяне на папки". Няма как да има копия от документи в нечия каса и точно поради тази причина има разследване", каза още Цеков.
 
Нивото на предходни администрации на президентската институция било много по-високо. Радев има двоен аршин по отношение на своята и чуждите администрации, от гледна точка на освобождаването от длъжност на обвиняеми. Очаква ни касапска предизборна кампания, заключи Борислав Цеков.