Борислав Цеков: Радев се опитва да окаже натиск върху КС

Политика
19:27 - 26 Януари 2024
3149
Борислав Цеков: Радев се опитва да окаже натиск върху КС

Радев си каза в директна позиция, че не одобрява процедурата, по която са назначени съдиите. Неотиването на клетвата беше негов знак, но той не може юридически да повлияе върху встъпването им в длъжност. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ юристът от инициативата "Правосъдие за всеки" Велислав Величков по повод отказа на президента Румен Радев да присъства на клетвата на новите конституциони съдии Борислави Белазелков и Десислава Атанасова.

За мен неговият акт има изцяло политическа стойност. Той е свързан с противопоставянето му на партиите, особено на тези в управляващото мнозинство. Това не бива да бива толерирано, тъй като президентът не бива да взема страна. Действията му са и опит за натиск върху Конституционния съд, заяви докторът по конституционно право Борислав Цеков.

По думите му, около казауса дали мандатът на новите конституционни съдии да бъде 7 или 9 години има юридически спор, примесен с политика. Народното събрание се опита да надхитри Конституционния съд. Това беше политическо поведение, което не трябва да се допуска в една сериозна правова държава. Конституционният съд ще се произнесе. Ако има нещо укоримо, то не е самият избор, а въпросът за тези 7 или 9 години, посочи д-р Цеков.

Велислав Величков отбеляза, че от "Правосъдие за всеки" протестират срещу избора на новите конституционни съдии, като част от мотивите им съвпадат с тези на президента Радев, например този да има публичност при излъчването на номинациите за конституциите. Начинът, по който бяха излъчени кандидатурите, "на тъмно", показва, че става въпрос за политическа сделка. Нямаше условия за конституционен дебат, подчерта юристът.

Собствената адвокатска колегия на Десислава Атанасова в Русе каза, че тя няма качества. Чрез този избор се решават политически проблеми. Има опасност политиците да изкривят работата в Конституционния съд в частен интерес, каза още Величков.