Борислав Гуцанов, БСП : Няма да разговаряме с ГЕРБ за съставяне на правителство

Партията има категорично решение за неподкрепа, организационният секретар

Актуални новини
18:22 - 17 Юни 2024
1726
Борислав Гуцанов, БСП: Няма да разговаряме с ГЕРБ за съставяне на правителство

БСП няма да преговаря с ГЕРБ за съставяне на правителство, потвърди организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов.

"БСП има категорично решение за неподкрепа на правителство на ГЕРБ. Това е наше конгресно решение, което потвърдихме и на съботния ни пленум", изтъкна той.

По-рано пред БНР Гуцанов посочи, че социалистите са получили покана от ГЕРБ за разговори, като уточни, че ако тя ще е за съставяне на правителство, БСП няма как да се отзове.

"Ако разговорът ще е за работата на Народното събрание, е нормално да имаме такъв диалог", добави Гуцанов.

Според социалиста не върви БСП, като пета политическа сила, да издига кандидат за председател на Народното събрание, но предстои да се вземе нарочно решение за това в утрешния ден.

"Партиите, които се наричат "евроатлантически" и чието управление не донесе нищо добро за страната ни, си имат нужното мнозинство. Няма как да подкрепим кандидат на ГЕРБ, който те най-вероятно ще издигнат“, подчерта още Борислав Гуцанов.

Той напомни и че Националният съвет на БСП призова Калоян Методиев с огромно мнозинство, без нито един глас "против" и "въздържал се", да се оттегли като народен представител.

"Неговата кандидатура не беше обсъдена от Националния съвет, той беше включен в момента на регистрация на листата в Избирателната комисия, което е едно доста сериозно нарушение. Ако г-н Методиев не се оттегли, той няма да бъде част от Парламентарната група на "БСП за България", коментира още Гуцанов.