Борислав Игнатов спира строежа на педиатрията в София

Детската болница ще излезе на държавата 95,4 млн. лв.

Топ
17:05 - 08 Ноември 2019
12186
Борислав Игнатов спира строежа на педиатрията в София

Камарата на архитектите в България, чийто председател е Борислав Игнатов, кандидатът за кмет на София от "Демократична България", обяви, че сградата на бъдещата Национална детска болница е незаконна. Това от своя страна прави незаконна и обществената поръчка, стана ясно на кръгла маса, организирана именно от организацията.

Според специалистите сградата е в несъответствие с Подробния устройствен план, а за да се промени той са нужни около 2-3 години.

В дебата, на който са били обсъдени различни варианти къде да се помещава бъдещата педиатрия в столицата, не са взели представители на здравното министерство. Част от предложенията включва разрушаването на сградата в двора на Александровска болница.

Според присъстващите на форума педиатри построяването на такова лечебно заведение изисква преустройство на цялостната педиатрична помощ, която към момента е представлявана от 14 структури в София.

По думите на проф. Владимир Пилософ от Инициативния комитет за построяването на детската болница, твърде възможно е да се получи разнобой в медицинската част, тъй като няма яснота как ще се съчетаят педиатричните екипи.

Присъстващите архитекти припомнят, че строежът в Александровска болница е на 35 години и не е бил консервиран и защитен, а проектът за детската болница се опира на изпитване на бетона отпреди 12 години. Според тях в обществената поръчка липсват животоспасяващи инженерни системи, с които всяка болница трябва да бъде оборудвана.

От КАБ настояват обществената поръчка да бъде прекратена и да се възложи предпроектно проучване и задание с изисквания към строителя. Архитектите декларират, че ако искането им не бъде удовлетворено ще организират протестни действия. Обмисля се вариант в понеделник участниците в дискусията да се съберат пред МЗ и да отправят въпросите си към ръководството на ведомството.

От КАБ припомнят, че обжалват обществената поръчка пред Върховния административен съд (ВАС). Делото във ВАС е насрочено за 11 ноември. След като съдът се произнесе, ще бъдат обсъдени протестните действия на гилдията, като очакванията са към тях да се включат педиатрите и пациентските организации.

Припомняме, че здравното министерство възобнови обществената поръчка за Детската болница на 27 август, след като отпадна искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по търга. Определението на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила.

Прогнозната стойност на поръчката е 95,4 млн лв. С ДДС. Болницата трябва да бъде изградена на мястото на недовършения корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Общата площ е 45 000 кв. М., в два 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла.