Борислав Колев издал съучастник в грабежа „Хемус”

Общество
13:34 - 31 Май 2022
3666
Борислав Колев издал съучастник в грабежа „Хемус”

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала "Хемус" Борислав Колев остава под домашен арест. Това реши Софийският апелативен съд по искането на Колев да бъде освободен под парична гаранция. Решението е окончателно.

Колев е участвал дейно в цялата схема - от комуникацията с фирми и счетоводство, до тегленето на пари, записа в мотивите съдебният състав.

Защитата му поиска по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция в разумен размер. Като причина беше посочено, че Колев помага на разследването и дори е посочил човека, който е вземал парите, след като са били теглени от банката. Обвиняемият е разказал и за друг мъж, който е организатор в схемата - Георги Георгиев. Той го придружавал при тегленето на парите.

"Ако Борислав Колев не беше съдействал на разследването, то нямаше да има толкова събрани материали. Половината от папките с доказателства са събрани именно с негова помощ", каза адвокатът му Христо Ботев. По думите му мъжът не може да работи и единствено съпругата му може да издържа семейството. Запорирани са всички негови сметки.

"Не разбирам къде е възможността да се укрия или да извърша друго престъпление. Като слушам прокуратурата, все едно гледаме различни мачове", каза Борислав Колев пред съда.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители.

Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от магистрала "Хемус".

Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.

Борислав Колев е единственият обвиняем по аферата "Хемус".