Борислав Сандов и Барна Танжош бистрят Черно море

Актуални новини
18:58 - 05 Април 2022
1794
Борислав Сандов и Барна Танжош бистрят Черно море

Министър Борислав Сандов и Барна Танжош, министър на околната среда, водите и горите на Румъния, проведоха официална двустранна среща по покана на българската страна, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В хода на разговорите между двамата министри бяха обсъдени широк кръг от въпроси, свързани със справянето с последиците от изменението на климата и прехода към въглеродна неутралност, трансграничното управление на съвместните акватории на река Дунав и Черно море, опазването на биоразнообразието, управлението на защитени територии и подобряването качеството на въздуха в пограничните райони.

Министър Сандов запозна румънския си колега с мерките, които страната ни ще предприеме за намаляване на въглеродните емисии и достигане на въглеродна неутралност до 2050 г., които включват и иновативни зелени технологии.

Той каза още, че е важно България и Румъния да работят заедно в разработването на съвместни мерки за борба с процесите на опустиняване, които застрашават региона на Добруджа през последните години, вследствие от изменението на климата и изсичането на горите.

Министър Танжош отбеляза, че при постигането на новите по-амбициозни цели за намаляване на емисиите, включително и при преговорите по Пакета “Подготвени за цел 55%“ (Fit for 55), е от особено значение да бъдат отчетени националните специфики на отделните държави, за да се осигури справедлив, устойчив и социално приемлив преход.

По темата за управлението на водите двамата министри се обединиха около необходимостта в най-кратки срокове да бъде проведено заседание на Работна група „Черно море“, която е част от Смесената комисия за управление на водите, създадена в изпълнение на Споразумението за сътрудничество в областта на управлението на водите от 2005 г.