Борислав Сандов: Риск за въглищните тецове заради скъпите квоти за вредни емисии

Новини
14:53 - 14 Май 2022
2274
Борислав Сандов: Риск за въглищните тецове заради скъпите квоти за вредни емисии

Има икономически риск за въглищните тецове заради скъпите квоти за вредни емисии, заяви в Благоевград министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той беше категоричен, че димитровградският ТЕЦ "Марица 3" няма да работи докато не бъдат извършени необходимите ремонти с цел централата да не замърсява въздуха.

Не са правени компромиси към компаниите-замърсители, но всеки акт, наложен от министерството, се обжалва. Единственият начин беше да затворим ТЕЦ "Марица 3", докато не изпълни предписанията, каза Борислав Сандов:

"За замърсяването на този етап плаща собственикът, макар че обжалва всеки един акт. Държавата все още не плаща на Европейската комисия, но предстои, защото имаме вече осъдително решение в съда на Европейския съюз, което е свързано и със санкции".

Не е по-различно положението и с другите въглищни централи в района, каза екоминистърът:

"Рискът е икономически, защото заплащането на квотите на емисии съставляват една сериозна част от разходите на тези предприятия и е възможно във времето те по чисто икономически причини да трябва да затворят, за да не изпаднат в много сериозни дългове. Сега цената на енергията е висока, но вярвам, че в следващите месеци те да се върнат на малко по-ниски нива. Тогава тези предприятия трудно ще издържат чисто икономически".