Борислав Сарафов: Хванатите автокрадци са изнасяли скъпи марки за Русия (ВИДЕО)

 45 души са задържани при спецакцията "Автоджамбази", обясни заместник-главният прокурор

Новини
11:56 - 28 Февруари 2023
5024
Борислав Сарафов: Хванатите автокрадци са изнасяли скъпи марки за Русия (ВИДЕО)

45 души са задържани към момента в рамките на специализирана акция на МВР и прокуратурата срещу автоджамбазите, това заяви на брифинг на прокуратурата за акцията срещу автомафията "Автоджамбази" заместник-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Към 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване.

"Кражбите стават основно в тъмната част на денонощието между 23 и 5 часа, като се извършва в определени участъци, закарват автомобила на място, където ги чакат няколко човека. Като пирани се хвърлят върху колата и я разфасоват. Те заминават в автоморги, автокъщи и магазини за части. Около 80% от автомобилите се разфасоват по този начин. Около 20%, от скъпите марки (Рендж Роувър и т.н.) се изнасят към страни от бившия СССР и Русия. Извършват се от организирана престъпна група (ОПГ), които са високо профилирани", обясни Сарафов. 

Операция срещу автокрадците и криминалния контингент по тази линия на престъпност започна сутринта. Тя е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и се провежда в пет града - София, Перник, Варна, Кюстендил и Дупница.

Рано сутринта от домовете им са изведени 30 души, които са били разследвани и съдени за автокражби. Обект на акция "Автоджамбази" са знакови имена като Митьо Черния, Белязяния, Шумахера, Лъвицата, Каската, Бабичката.