Борислав Сарафов: Имало е злоупотреби с лични проверки от прокурори от ВКП по разпореждане на Гешев

Открити са престъпления от общ характер, извършени от магистрати, лица с имунитет, членове на МС, обясни главният прокурор

Актуални новини
11:40 - 19 Октомври 2023
2743
Борислав Сарафов: Имало е злоупотреби с лични проверки от прокурори от ВКП по разпореждане на Гешев

Имало е злоупотреби с извършването на лични проверки от прокурори от Върховна касационна прокуратура по разпореждане на бившия главен прокурор Иван Гешев. Част от тези проверки са извършени спрямо членове на ВСС. Това каза и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

По думите му прокуратурата не може и не трябва да остане същата. "Тя трябва да заработи добре, като оценката за това трябва да бъде дадена от обществото, а не от нас самите", смята той. 

"Обществото очаква активна работа, ние сме длъжници на обществото, ясно съзнавам, че прокуратурата натрупа доста системни грешки, които се налага тепърва да бъдат поправяни", добави Сарафов. Според него вероятно част от предложените промени в Конституцията са с оглед дълго натрупваните проблеми в прокуратурата.

От представените данни стана известно, че са проверени срочността и ритмичността на действията по над 70 неприключили досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет, и за престъпления срещу Републиката. По повечето от тях са открити нарушения. 

Според констатираните нарушения са предоставени материали в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания на редица прокурори и следователи, като сред тях са административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, както и прокурорът от ВКП Максим Колев, който се е забавил да се произнесе по 98 преписки, които са почти всички от разпределените му. 

Сред проверените са и седем преписки, свързани с казуса "Осемте джуджета". Заради откритите нарушения в тях е направено предложение за налагане на дисциплинарни наказания на седем прокурори и следователи.