Борислав Сарафов: Репресират Гешев, мачкат коституцията с кални ботуши!

Според заместника на главния прокурор предвидените промени в НПК целят саморазправа с шефа му

Политика
15:46 - 11 Януари 2023
2763
Борислав Сарафов: Репресират Гешев, мачкат коституцията с кални ботуши!

Прокуратурата ще сезира Конституционния съд, ако всички предложения, свързани с дейността на държавното обвинение и ръководството й бъдат одобрени от депутатите. Това обяви в парламентарните кулоари зам.-главният прокурор Борислав Сарафов преди заседанието на правната комисия. Той уточни, че има много забележки по текстовете.

"Намирам основната част от предложените текстове за крайно противоконституционни. Не само аз, колегите, с които говоря, считат, че това е открит опит за овладяване на съдебната система и отстраняване както на главния прокурор, така и на председателите на ВКС и ВАС. Надявам се да не е така и подбудите за това да се дължат на недотам добро познаване на закона, а не на подобни мисли", заяви Сарафов. Според него приемането на тези текстове ще е "открито потъпкване с кални ботуши на Конституцията".

Сарафов смята, че с текстовете ще се даде възможност главният прокурор да бъде отстраняван и без да има достатъчно доказателства за обвиненията срещу него. "Имам опасението, че още в първите дни, ако подобен законопроект бъде приет, ще последват поне 70-80 сигнала, всеки от които ще е основание за наказателно производство, дори да няма фактология и доказателства", предупреди заместникът на Иван Гешев.

"Главният прокурор не е безотчетен, той се отчита и пред парламента с доклади и изслушвания, има и механизъм за търсене на отговорност, това го казват и последните конституционни решения", настоя Сарафов. И припомни редицата органи, чиито мандати са изтекли, а НС още не е попълнил квотите си.

„Не съм против да има механизъм за разследване на главния прокурор, желая да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, но механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни, не могат да бъдат саморазправа. Не могат да се приемат текстове с презумпцията, че който и да бъде избран за главен прокурор, априори е престъпник и трябва да започне саморазправа и да бъде поставен под натиск, включително политически“, добави Сарафов.