Борислав Сарафов: Съдебната власт не може да остане без Висш съдебен съвет

Това е все едно страната да остане без правителство, без бюджет и без управление, каза заместник главният прокурор

Новини
15:50 - 04 Юни 2022
2826
Борислав Сарафов: Съдебната власт не може да остане без Висш съдебен съвет

Съдебната власт не може да остане без Висш съдебен съвет (ВСС). Това е все едно страната да остане без правителство, без бюджет и без управление, каза пред медиите заместник главният прокурор Борислав Сарафов в коментар на все още незапочналата процедура по избор на членове на ВСС от парламентарната квота.

Такава ситуация би била безпрецедентна, посочи той.

Според него Висш съдебен съвет трябва да има. А дали ще е изцяло нов или сегашният ще продължи да работи и след изтичането на мандата, ще е решение, което може да вземе вероятно Конституционният съд, смята заместник главният прокурор. По думите му при изтичащи мандати на ръководни постове в съдебната система решения ще взема онзи състав на ВСС, който е конституиран и работи.

Все повече са органите и длъжностите в страната, които работят след изтичане на мандата им - Инспекторатът на ВСС, Сметната палата, гуверньорът на БНБ и вероятно други, посочи Сарафов.

Следователите ще направим своя избор и се надявам да излъчим най-достойния магистрат за член на ВСС, коментира Сарафов пред медиите. По-рано днес той откри общото събрание на следователите, които изслушват кандидати за членове на съвета.