Борислав Сарафов: Взривното вещество е самоделно, говорим за професионалист

Много добре подготвен и много добре изпълнен план, заяви шефът на Националната следствена служба

Новини
11:01 - 02 Май 2023 (обновена)
2580
Борислав Сарафов: Взривното вещество е самоделно, говорим за професионалист

Много добре подготвен и много добре изпълнен план. Преди минути ми докладваха за вида на взривното вещество и то е самоделно. Това говори за максимален професионализъм за изготвянето на взривно вещество и залагането му, имало е осколки. Това говори и за един комплекс от качества.

Това заяви зам.-главният прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов по повод случая с взрива срещу автомобила на обвинител №1 у нас Иван Гешев.

Извършителят е имал визуален контакт с колата, но самата бомба е взривена по електронен път, уточни той. По време на огледа на местопроизшествието е участвал и израелски експерт по контратероризъм, каза още Сарафов. По думите му взривът е бил концентриран и насочен от банкета на пътя към пътното платно.

Частица от секундата е възпрепятствала това взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила на Иван Гешев, допълни директорът на Националното следствие.

По думите му в България отдавна не е имало атентат с бомба.

"Не мога да кажа дали у нас има толкова добре подготвени сапьори", отсече той.

Сарафов заяви, че не може нито да потвърди, нито да отхвърли въпроса за очевидците.

"Изземат се записите от всички видеокамери в района. Очаквам държавата да вземе всички мерки, защото тука е засегната държавостта, а не личността на главния прокурор. Това наистина беше опит за убийство", отсече шефът на следствието.

Очаквайте подробности!