Борисов: 60/40 действа до края на септември, има готовност за удължаване

Допълнения в мярката от 1 юли, повече сектори ще може да се възползват

Новини
12:02 - 08 Юни 2020
1565
Борисов: 60/40 действа до края на септември, има готовност за удължаване

До края на септември ще бъде удължено действието на мярката 60 на 40, обяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на кабинета. Министър-председателят посочи още, че има готовност мярката да бъде удължена до края на годината, за да може всеки един бизнес, който е в затруднение, да се рестартира с помощ на държавата.

До момента е кандидатствано за запазване на работните места на над 260 хил. работници, изплатени са над 73 милиона лева.

Социалният министър Деница Сачева информира, че към петък подадените заявления по 60/40 са 15 371 за 260 698 работници и служители:

"До момента са изплатени 73 милиона лева за 170 000 души. Очакванията на министерството са броя на заявленията по мярката да се увеличават", заяви тя.

Социалният министър посочи, че от 1 юли мярката ще действа по нови правила, за да се даде възможност на повече сектори да получат държавна помощ.

От 15 ти юни за част от транспортния сектор започва да действа и целево финансиране:

„Специално за сектор "Автобусни превози" имаме и допълнителна мярка, която е в размер на 290 лева за работник или служител. Така че в този сектор "Автобусни превози" мярката ще достигне до съотношение 80 към20.

Ние влязохме в извънредното положение с двеста хиляди души безработни. Към момента общият брой на безработните е 290 хиляди.

За да намалим този брой, пускаме и нова мярка, която е 160 милиона лева. Ще да дадем възможност да бъдат наемани безработни лица, като ще се заплаща минималната работна заплата и осигуровките за нея“, обясни министър Сачева.