Борисов: Африканската чума у нас беше като Костинбродската афера

Общество
08:08 - 08 Октомври 2019
3603
Борисов: Африканската чума у нас беше като Костинбродската афера

Африканската чума в България е един нов вид "Костинбродска афера". Бомбастичното сравнение хвърли в ефир премиерът Бойко Борисов. Той коментира, че у нас заболяването по свинете е било стотици пъти по-преекспонирано, отколкото навсякъде в Европа. 

Министър-председателят бе категоричен и че парите в нито един сектор никога няма да са достатъчни. По повод медицинските протести, той напомни, че през 2009 г. бюджетът за здраве е бил 3 млрд. лева годишно, а към днешна дата е почти 2 пъти по-висок. "Дадох ги 50-те милиона лева за медицинските сестри през Здравната каса", напомни Борисов. Той уточни, че е длъжен да следи рамката, но не може да се гледат под лупа вътрешните разпределения по болниците на отпуснатите от кабинета средства. "Не може да отиват Х милиона в една болница, където докторът да взима хиляди левове заплата, а медицинската сестра - 1000", коментира още Борисов. 

Ако едно дете е захвърлено в калта, без грижа, като животно, какво да прави то? Трябва да стоим и да го гледаме ли? Това ли е правилното и хуманното. Как ще вземат детето от училище - къде ще го заведат. 

Нито има такава стратегия, нито има такова решение, нито има такъв план. Сезирахме прокуратурата, разпоредих и на ДАНС и на МВР да разкрият партийните пастори, дето лъжат хората. 

Да, децата имат нужда от закрила, особено в проблемните семейства. Има стотици хиляди примери за изнасилени и пребивани системно деца в семейството. Защо да не ги защитим? Защото някой минава и идва и казва, че ще се вземат деца. Целта е слухът да се разпространи.

Борисов напомни и случая отпреди години за смесените райони, че се говорело как той лично щял да сменя имена и да бута джамии. И се обърна към хората от Сливен - "Пращайте си децата в училище".