Борисов: България ще внася ток от Грузия

Ферибот ще свързва двете държави и ще пренася товари два пъти дневно

Новини
21:37 - 16 Април 2019
1889
Борисов: България ще внася ток от Грузия

Ток от Грузия може да внася България през Черно море към Европа. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му с грузинския му колега Мамука Бахтадзе в Министерския съвет във вторник.

“Грузия произвежда зелена енергия от ВЕЦ и 2000 мегавата могат да бъдат пренасяни през Черно море. Отделно България е включена в европейския енергиен пръстен”, каза Борисов. И добави, че са се договорили да работят и да търсят инвеститори за този проект.

Предварителната работа по него е поне 6 месеца, но по думите на премиера той има големи възможности. Подобен проект се осъществява между Норвегия и Германия, даде пример Борисов.

Дигитален коридор пък ще свързва България и Грузия. В рамките на няколко месеца можем да започнем полагането на кабел за пренос на данни под Черно море за целия Каспийски регион, който ще може да ползва бърз интернет, обясни Борисов. И допълни, че има евентуални инвеститори в Грузия. “Готови сме веднага да стартираме, по който начин искате да го изградите”, каза премиерът.

Ферибот ще свързва двете държави и ще пренася товари два пъти дневно. Това може да стане до 3-4 месеца, каза Борисов. Сега фериботите са два пъти в седмицата. Премиерът обясни, че ще се премахнат административните тежести и ще се обезпечи инфраструктурата от двете страни на Черно море. “Ние строим усилено “Хемус” и с подобен обмен на товари ще върнем блясъка на пристанище Варна", каза Борисов.

“В близко бъдеще ще дадем старт на един уникален проект за региона, който да свързва България и Грузия, както и Запада и Изтока”, каза Бахтадзе. Благодаря за вашата подкрепа за нашата териториална цялост и за желанието ни за членство в НАТО и в ЕС. Връзките ни с ЕС станаха по-силни, плавно се сближаваме и това помага на нашата страна, заяви премиерът на Грузия.

Борисов му подари икона на свети Георги, а от него получи чаши от специална глина.

По-късно Бахтадзе се срещна и с президента Румен Радев. “Развитието на Южния газов коридор, включително разширяването на територията на Грузия, за да се осигури транспортирането на каспийските енергийни ресурси на западните пазари, е общ приоритет”, обяснил Радев.