Борисов : „Белене” и „Козлодуй” стават изключително важни площадки

Бъдещето на въглищните централи не било розово

Икономика
15:19 - 10 Декември 2019
2549
Борисов: „Белене” и „Козлодуй” стават изключително важни площадки

„Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато Европейската комисия приема плана за „Зелена Европа“. Така че „Белене“ и „Козлодуй“ стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години“.

На това акцентира премиерът Бойко Борисов на срещата си с експерти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ. Делегацията от енергийни експерти от САЩ пристигна у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 г. във Вашингтон.

Днес в разговор с тях Борисов заяви, че ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за партньорство между САЩ и България.

В рамките на срещата министър-председателят Борисов изтъкна още, че сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ „Марица-изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“.