Борисов : БСП даже и оставка не могат да подадат

Нов суперкомпютър изстрелва България в най-високите етажи на иновации и технологии, обясни премиерът

Новини
11:22 - 17 Юни 2019
1122
Борисов: БСП даже и оставка не могат да подадат

На „Позитано“ 20 даже и оставка не могат да подадат. Така лаконично министър-председателят Бойко Борисов коментира Конгреса на БСП в неделя, на който соцшефката Корнелия Нинова се отказа да си тръгне от председателското място в партията.

Борисов бе на среща с еврокомисаря Мария Габриел и с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола.

Премиерът добави, че не е интересно да коментира вътрешнополитически теми. „Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво“, каза той. И с ентусиазъм коментира изграждането на суперкомпютър у нас, който „ще изведе страната в нова роля в сферата на иновациите и новите технологии”, каза премиерът.

„Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България. Благодаря, че Европа и ЕС се замислиха, че в следващите месеци технологичната революция ще бъде огромна“, каза Борисов. Премиерът даде и детайли за уникалната машина: ”Тези машини правят 4 млрд. операции в секунда. Нашето съзнание просто надали може да си го представи. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините. Огромни възможности. Така че ще дадем работно място на всеки, които има желание“, обеща Борисов.