Борисов чака 30 минути медсестри за среща (На живо)

У нас
19:59 - 16 Декември 2019
6190
Борисов чака 30 минути медсестри за среща (На живо)

Министър-председателят Бойко Борисов се среща с представители на протестиращите медицински сестри. Премиерът заяви пред протестиращите, че иска имената на директорите на болниците, в които има недоволство от заплащане и условия на труд. Той заяви, че няма да се поколебае да действа така, както направи при случая с 3-годишното момченце, починало след преглед в столичната Педиатрия.

„Ако всички са добронамерени, мога да говоря с всички парламентарни групи, ние трябва да си отговорим на въпроса – нужни ли са толкова болници. За това трябва един консенсус и съгласие. Втори въпрос – трябва ли да продължават да се откриват частни болници. Трето – човекът не се интересува дали сестрата, която го обслужва е от частна или общинска болница“, посочи още Борисов.

Министър Ананиев допълни, че ако се намали броят на болниците, решението на проблема със заплащането на медицинските сестри, ще бъде много по-лесно.
„Да, но после ще дойдат и ще кажат – Бойко закри болниците. Но всичко трябва да се започне от там – от здравето на пациента“, коментира премиерът.

Протестиращите се оплакаха, че лекари злоупотребяват с клинични пътеки и обещаха, че ще дадат конкретни примери за това. „Ние всички участваме в това и ни писна. Да крадем и да злоупотребяваме. Пишем фалшиви пътеки, даваме фалшиви болнични“, заяви Димитрия Димитрова, представител на протестиращите. Тя допълни, че бившият зам.-министър Стоил Апостолов е бил правомерно уволнен от премиера Борисов заради разкритието, че е злоупотребил с пари по клинични пътеки.

„Нека парите отиват за здравето на хората, нека да спрем с това крадене“, заяви още Димитрова.

Сестрите настояха за ускоряване въвеждането на електронната здравна карта – ход, с който, според тях, ще бъде сложен край на „далаверите“ с клиничните пътеки.
Темата за заплащането на медицинските сестри бе поставена „на масата“ от протестиращите.

„Разберете, няма как да ви направим заплатите 7 хиляди лева. Ние и 3 хиляди няма как да ги направим“, заяви той и допълни, че според европейската статистика България е сред държавите, в които се вдигат най-бързо доходите“, заяви Борисов и припомни, че правителството успява да задържи нарастващ ръст на икономиката.

„Въпросът не е дали парите ги има. Но трябва много тежък контрол, трябва преразпределяне. Не знам как един лекар може да получава 50 хиляди лева. Десет от тях със сигурност са „на ръка“. Тези хора нямат ли морал“, попита Борисов.