Борисов даде "заден" за координационния център на НАТО край Варна

Премиерът настоява за активен диалог с Русия, но и за силна отбрана у нас

Актуални новини
14:29 - 12 Декември 2019
2044
Борисов даде "заден" за координационния център на НАТО край Варна

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно Истанбул, зад нас е Косово", заяви премиерът Бойко Борисов след разговора си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. И от думите му стана ясно, че е готов да даде "заден" ход за разполагането на координационен център на Алианса край Варна, за който се договори с американския президент Доналд Тръмп преди 2 седмици. 

"Ние не се натискаме за координационен център. Аз винаги съм се изказвал срещу флотилии в Черно море. Когато има две силни страни, тогава платноходките плуват спокойно и проектите вървят. Ако на нещо сме се съгласили, то е евентуално за координационен център", уточни Бойко Борсов.

И продължи: "България никога не се е стремяла да бъде по-важна от друга държава. Г-н Столтенберг познава Сърбия, Турция още от премиер на Норвегия, има достатъчно знания. Ние не можем да заместим Турция, тя е на два континента, пази проливите. Никой не може да я замести!"

Борисов изтъкна в брифинга, който двамата със Столтенберг дадоха за медиите, че принципът, който винаги е защитавал, е отбрана и възспиране. "Затова се въоръжаваме. Диалог с Русия, затова работя толкова активно за „Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“. Това не е тайна нито за НАТО, нито за Вашингтон", допълни той.

„Дипломацията и мирът трябва да бъдат нашата цел, независимо, че се намираме в най-силната отбранителна централа в света – НАТО“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Премиерът Борисов изтъкна значението на възпиращата сила на Алианса. „България се намира на много уязвимо място и затова дипломацията я поставяме на първо място. Единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО“, заяви още българският министър-председател. Борисов добави, че принципът, който той защитава и на който държи, е отбрана и възпиране. По думите му това е и причината страната ни да инвестира значителни средства в сектора.

"Едната страна е руският флот в Крим, отдруга е турският флот. Представятели се какви ракети и самолети ще трябват?! Дипломацията, надежността на нашите партньори... Турската страна на 100% си спазва договорката с нас, ние нямаме нито едно нарушение от турска страна и затова не наложихме санкции. Ние трябва на полето на дипломацията да се опитаме да възстановим отношенията и диалога между тези две страни. Нашата България се намира на много уязвимо място, столетия сме страдали. Единственият партньор, който може да ни пази, е НАТО. Докато има НАТО, аз ще съм спокоен, че ще го има и суверенитетът на България, защото ние сме губили суверенитет през годините", завърши Бойко Борисов.

В началото на разговора със Столтенберг премиерът Борисов подчерта, че единството на НАТО и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността.