Борисов: Държави въвеждат мерките, които България първа въведе

Няма как да се опростят данъци и сметки за ток на хората, каза Бойко Борисов

Политика
20:53 - 17 Март 2020
6024
Борисов: Държави въвеждат мерките, които България първа въведе

"Една по една всички държави въведоха мерките, които ние въведохме още на 28 февруари. Някои закъсняха много, а сега действат панически. Доста нарушиха и репутацията на ЕС. Обещаха ми най-късно до 22 ч. всички наши сънародници, които са спрени на някои граници в Унгария, Полша и други страни с полицейски ескорт да бъдат придружени да си дойдат в България", заяви Бойко Борисов след извънредното заседание на Европейския съюз, проведено чрез конферентна връзка.

"Правим всичко възможно да приберем сънародниците си зад граница, но това не означава, че като се приберат, ще тръгнат по гости. Ще бъдем изключително строги. Никак не е приятно да затваряме град и да харчим пари.

И тези туристически компании, които си позволиха да ни докарат толкова туристи... В същото време, сега са ги докарали в хотел на "Лъвов мост". Сега целия хотел на "Лъвов мост" го поставяме под карантина", подчерта премиерът.

"Единственото доказано лекарство до момента е асоциализацията", призна Борисов. По думите му, страната ни се дава за пример в Европейския съюз.

"Взе се решение, очаквам да ни кажат кога, за затваряне на границите на ЕС с държави от трети страни", съобщи още премиерът.

"Пътувания екскурзии, разходки - абсурд. Ще останат само тировете, които разкарват стоки товари, храни, медикаменти. За България е изключително важно, защото нашата индустрия работи за износ.

Като спрем доставките, нямаме производство, другите бързо ще се реорганизират и ще започнат да си ги произвеждат там, и после няма да може да си ги върнем. Затова е важно на работните места да се спазват всичките мерки - маски, дезинфекция, разстояние. Важна е дисциплината на самите работници", обясни Бойко Борисов.

Той се скара на журналистката Илияна Беновска, която пак се бе наредила на първа линия, за да му зададе въпрос. "Цял ден питаш, гледах те! При мен тия номера не минават! Питаш и сама си отговаряш 5 минути", нахока Беновска премиера. След това обаче отговори и на нейния въпрос, като обясни, че е редно и българския бизнес да бъде солидарен. "И аз мога да бъда популист и да кажа, че няма да се плащат сметките за ток. А кой да ги плати? Много красиво изглежда отстрани да опростим данъци. И аз мога да бъда популист и да раздам 10 милиарда, но след това какво ще правим? Не искам да ставам президент. Не може да казваме: "Дайте да раздадем парите", не знаем колко още ще продължи кризата. Ние ще подпомогнем, където загива нещо, цял ден смятаме...", завърши Бойко Борисов.