Борисов: Делото на Кирил и Методий съхрани духовната ни идентичност

Наш приоритет остава образованието и подкрепата на българските учители, увери премиерът

Новини
10:37 - 24 Май 2020 (обновена)
3153
Борисов: Делото на Кирил и Методий съхрани духовната ни идентичност

"Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! С чувство на национална гордост се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий, благодарение на което днес се изразяваме свободно на родния ни език и сме съхранили духовната си идентичност като народ и държава". Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук.

"С дълбоко уважение и благодарност се обръщам към всички, които като достойни техни последователи, продължават и в настоящето да работят всеотдайно за развитието на просветата и културата в България. Поздравявам сърдечно българските учители и им пожелавам да бъдат здрави и да се гордеят с успехите на своите ученици.

Бъдете сигурни, че за нас водещ приоритет остава и занапред образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник!

При днешната си обиколка - първо до Пазарджик, после във Велинград, Борисов заяви:

"Отиваме във Велинград, за да поздравим учители, преподаватели, културни дейци с Деня на просветата, културата и писмеността. Всички сме толкова горди от този празник. Във Велинград ще видим какви училища правим. Образователната инфраструктура не е по-малко важна от пътната.".

На път за Велинград премиерът Бойко Борисов мина през Пазарджик и инспектира, заедно с кмета на града Тодор Попов, ремонта на пътя Пазарджик - Пловдив и изграждането на ново кръгово кръстовище край село Мало Конаре.

Министър-председателят прави обиколката си заедно с министрите на финансите и образованието Владислав Горанов и Красимир Вълчев.

Премиерът допълни, че е дошъл да види как вървят ремонтните работи на пътя Пазарджик-Пловдив, по който преминават ежедневно по 10 хиляди автомобила. Трасето ще бъде готово до края на юни, заедно с околовръстния път на Пазарджик.

Борисов обясни, че веднага след второто четене на законопроекта за намаляване ДДС на книгите, той ще влезе в сила. Двата сценария след намалението на ДДС е или да паднат цените на книгите, или издателствата да направят изданията по-атрактивни, обясни Владислав Горанов в Пазарджик.