Борисов: ЕС трябва да е автономен от трети държави във връзка с оборудването за COVID-19

Актуални новини
12:22 - 02 Октомври 2020
1248
Борисов: ЕС трябва да е автономен от трети държави във връзка с оборудването за COVID-19

Европейският съюз трябва да бъде автономен от трети държави във връзка с цялостното медицинско оборудване, свързано с коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов при пристиганато си на втория ден от извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Борисов сподели, че до момента лидерите са обсъдили ключови външнополитически теми.

По повод напрежението на Гърция и Кипър с Турция Борисов заяви, че са дискутирани проблеми, които от десетилетия се трупат в региона. "Мисля, че успяхме да намерим добър баланс, който хем да защити нашите членове на европейското семейството Гърция и Кипър, хем да даде до декември възможност на Турция да предприеме действия, с които след това да задълбочи сътрудничество и да не се стига до санкции", обясни премиерът. 

Относно другата гореща точка - а именно конфликтът в Нагорни Карабах, Борисов обяви, че всички европейски лидери са категорични, че незабавно трябва да се премине към диалог и да се спрат военните действия. Решено било Европейската комисията да се подготви с финансово иконимически план за Беларус, където евролидерите подкрепят демоктатичните сили.

Европейският съвет e разгледал и отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. "Категорично осъдихме отравянето на Навални и държим виновните да бъдат наказани", обяви Борисов. Предстои лидерите да дебатират равнопоставаемостта на ЕС в търговските отношения с Китай.