Борисов: Европа дава 140 милиона евро за откриване на ваксина

България чака 650 000 PCR теста от ЕК и 450 000 "бързи" кръстосани за коронавирус

Политика
12:16 - 27 Март 2020
2369
Борисов: Европа дава 140 милиона евро за откриване на ваксина

Европейският съвет гарантира да помогне за научните изследвания. "Ще работим за ваксина, за което отделяме 140 милиона евро", обяви премиерът Бойко Борисов във връзка с последните решения от снощното заседание на лидерите на брифинг в МС. 

И съобщи, че още в понеделник българските заводи, които сега шият личните предпазни средства за родните медици, ще бъдат сертифицирани за износ към Европа. Вече има запитване и готовност за поръчка от Австрия. А премиерът препоръча на индустрията да ускори и изработването на шлемове, освен на маски и гащеризони. 

Сред последните решения на ЕС е и: "твърдо противодействие на дезинформацията", обяви Борисов. И благодари на представителите на медиите за информационния поток. "Като дават апоколапсиса в други страни, се вижда, че мерките, които взимаме, са навременни", отбеляза той. 

"Ускоряване на действията на осигуряването на медицинското оборудване в целия ЕС", е друга мярка от Брюксел. "В сътрудничество с промишления сектор ЕК ще провери запасите и мощностите за набавяне на лични предпазни средства, консумативи за тестове и апарати за вентилация", каза още Борисов. И добави, че България е поръчала към ЕК 2 вида тестове - PCR в размер на 650 000 броя, както и 400 000 бързи тестове. 

Освен това, в контекста на препоръките на СЗО, всички държави-членки на ЕС ще докладват всички мерки и движение на кривите за епидемията. 

"Оставям на умниците да коментират, като питат: "Откъде България ще вземе пари?". 

Увеличават се и усилията да се гарантира, че блокирани в трети страни граждани на ЕС ще може да се върнат, което важи и за България. 

Премиерът съобщи още, че България очаква доставка на 1 милион маски и 50 респиратора. Той уточни, че очаква през април или май да започне масовото тестуване на хората, а засега страната ще разчита на математическите модели. 

Попитан колко още ще бъде страната в карантина и извънредно положение, Борисов бе категоричен: "Не знам. И никой не може да каже. Вчера никого не чух някой да се кани да го вдига". 

На въпроса за безлихвените кредити до 1500 лева, министър-председателят разкри, че в сряда финансовите институции заедно с БНБ ще обявят периметрите. 

Борисов призна, че не знае какво да посъветва хората - дали да платят сега, или да изчакат следващите, намалени фактури, от топлофикациите в страната. Вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че цените не се редуцират със закон, а решението е на КЕВР.