Борисов : Газовата връзка между България и Гърция е наш приоритет

Интерконекторът има стратегическа роля за региона и цяла Европа, подчерта премиерът на срещата с Ципрас

Новини
13:28 - 22 Май 2019
3745
Борисов: Газовата връзка между България и Гърция е наш приоритет

"Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа“, заяви Бойко Борисов по време на срещата с гръцкия премиер Алексис Ципрас на прага на старта на изграждането на интерконектора с южната съседка.

Министър-председателят подчерта, че проектът е от стратегическо значение за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани. Премиерът подчерта, че интерконекторът ще осигури реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Енергийната сигурност е приоритет в управленската програма на кабинета, изтъкна Борисов. Част от нея са и подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г. „Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия“, посочи Борисов.

По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. „Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите“, заяви Борисов.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.