Борисов: Гешев ме бил извадил от ареста? Ами да влезна пак?

ИТН, БСП, ДПС и ГЕРБ са съществен елемент от политиката, но никой не им е дал право да управляват сами, заяви екс премиерът

Политика
19:09 - 12 Май 2023
6611
Борисов: Гешев ме бил извадил от ареста? Ами да влезна пак?

"Защо си мислите, че ГЕшев ме е пуснал от ареста?", попита лидерът на ГЕРБ в кулоарите след срещата с ПП-ДБ и повтори, че има две решения на българския съд за незаконен арест.

"Изведнъж излиза, че Гешев ме е спасил от ареста ли? Ми да съм стоял още два дена, ще вляза, ако искате, да постоя още два", каза Борисов.

Той обясни, че ПП-ДБ ясно са заявили, че няма да ги подкрепят, но и че много от политиките им ще бъдат подкрепяни.

"Амбициите са ни, ако се договорим с тях за споделена отговорност, за съвместно управление, за кратък хоризонт от време, да приемем бюджет, план за възстановяване, да тръгнат еврофондовете, всичко това, което говорим, с подкрепата, която заявиха втората по големина политическа партия, аз мисля, че много бързо можем да наваксаме изоставането", каза Борисов. Обясни, че ИТН, БСП, ДПС и ГЕРБ са съществен елемент, но никой не им е дал право да управляват сами. Той не отговори дали срещите ще бъдат лидерски, но щели да отговорят ясно на въпросите.

"Дори ми се подиграват колко време ние продължихме преговорите с ПП и ДБ. Дори въпросите им днес бяха провокативни, за да ни провалят разговорите с другите", коментира Борисов.

"В същото време всички казват колко лошо управлявана е България двете години сега, сиреч служебните правителства на Радев доведоха до този хаос и катаклизми във всички сфери на държавата. И затова трябва да се опитаме с общи усилия, включително и ако остават опозиция, ако тази вечер се обадят или утре сутрин, разбира се, това са възможности", обясни още Борисов. 

Той отрече да се водят разговори за разпределяне на министерства, защото за тази цел трябва да се заяви подкрепа от някого, да се предложат имена и Мария Габриел да каже дали може да работи с тях или не.

Евентуалното правителство на Габриел трябва поне да приеме бюджета за догодина, заяви лидерът на ГЕРБ, което ще се случи в края на 2023 г. Година и нещо бил минимумът.