Борисов готов на диалог с всички заради протестите (НА ЖИВО)

Политика
10:41 - 15 Юли 2020
5127
Борисов готов на диалог с всички заради протестите (НА ЖИВО)

България е единствената държава в света, която смята, че коронавирус няма. Не знам как ще изкараме следващите няколко месеца. У нас никой не вярва, не мисли и не изпълнява. Тревожен съм, че наесен това ще ни изиграе лоша шега. Ще видим. Така премиерът Бойко Борисов започна заседанието на Министерския съвет. И обяви, че е силно разочарован от президента Румен Радев заради протестите. 

Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят, предупреди Борисов. Нямало нито един индикатор за подобрение. Напротив, щяло да става по-зле. "Нито сме спрели увеличението на доходите, нито проектите. С огромни усилия приходните агенции поддържат нива така, че да не теглим заем", успокои все пак Борисов. 

В четвъртък и петък предстои заседание на ЕС, за да се защитят още средства за България. "Това са дните, които ни спират. Има вот на недоверие, ще го гледаме. Няма да се спирам на сценаристите, на всичко, което се случи в общественото съзнание, в което се насаждат какви ли не събития, каквито изобщо не са се случвали", коментира Борисов. 

Според него обаче всичките лъжливи сайтове бълват небивалици, но те се насаждат в съзнанието. "Вчера стана ясно кой как прави и какво поръчва. Но ще е грешно да тръгнем в тази посока и да не забелязаваме тези, които протестират за социални придобивки. Те в други години по това време са на работа или в Гърция, или по морето. Разбираме ги", добави Борисов. И призна, че колкото и да се опитва властта да отпусне помощи, те очевидно не са достатъчни. 

"Ако успеем да държим финансите, както сега, ще успеем да довършим годината както миналата. Това ще е максимумът ни", каза още Борисов. 

Той призова членовете на кабинета да се концентрират върху социалните искания. А утре предстои коалиционен съвет, за да се уточни какво ще се прави в следващите месеци. И обясни, че е готов на диалог и с Румен Петков, и с Мая Манолова, както и с останалите предводители на протеста, за да помислят заедно за излизането от кризата. "Целта е точно такава - да се окървавява протестът. Знаят много добре как реагирам на кръв. Затова е и червената боя", каза още премиерът.