Борисов говорил с Вучич по телефона за газов хъб "Балкан"

Енергийната сигурност на страните ни ще бъде гарантирана, уверил е сръбския си колега премиерът

Новини
20:55 - 15 Май 2019
2004
Борисов говорил с Вучич по телефона за газов хъб "Балкан"

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона със сръбския президент Александър Вучич по въпроси, свързани с четиристранния формат между България, Гърция, Румъния и Сърбия и проектите за енергийна и инфраструктурна свързаност, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

“Изразявам своята признателност за писмото в подкрепа на европейската перспектива на Сърбия, което сте изпратили, заедно с колегите от Срещата в четиристранния формат, до канцлера на Германия и президента на Франция”, e казал Вучич. Той е уверил, че сътрудничеството между България, Гърция, Румъния и Сърбия е много важно за развитието на икономиката, свързаността и добросъседските отношения.

Министър-председателят Бойко Борисов е приветствал усилията на Сърбия по пътя й към ЕС и е определил реализацията на проектите за транспортна, инфраструктурна и енергийна свързаност като ключови за развитието на региона.

Вучич е информирал Борисов за приключването на строителните работи по южната част на Коридор №10 и е съобщил, че последният участък от магистралата през Гърделичката клисура ще бъде отворен за движение в събота.

Двамата държавници са обсъдили възможностите за диверсификация на доставките на газ, чрез проекта за газов хъб „Балкан”, който трябва да обедини газ от няколко направления на снабдяване.  „От ключово значение е и реализацията на проектите за интерконектор между България и Сърбия и разширението на газопреносната система от турско-българската до българо-сръбската граница. Това ще гарантира енергийната сигурност за страните ни”, уверил е министър-председателят Бойко Борисов.