Борисов : Хората свикнаха с магистралите и метрото, но №1 са доходите

Българите се сравняват с австрийци и германци, но ниските заплати ги изпращат в чужбина, изтъкна премиерът

Политика
12:04 - 28 Март 2019
3619
Борисов: Хората свикнаха с магистралите и метрото, но №1 са доходите

"На първо място са доходите. Хората свикнаха с новите магистрали, с метрото, сега искат доходите да се вдигнат. Българите се съизмерват с австрийци, германци, и ако не бъдат повишени заплатите, миграцията ще продължава". Това заяви Бойко Борисов на форум на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Премиерът изтъкна, че в началото на управлението на ГЕРБ през 2009-та година, вносът от Германия е бил два пъти по-голям от износа. „След 2009 година става обратното и така е във всички сфери.”, изтъкна Борисов. И добави, че "икономическият партньор в Германия е стратегически. Устойчив. Сигурен".

Борисов отбеляза изявлението на неговия приятел Александър Вучич от сряда, че един завод е борба за Сърбия. "Ние сме по-хладни. Имаме съответната дисциплина", каза той.

Борисов изтъкна усилията и успехите на България, като акцентира върху валутния борд- предпоставка за най-нисък дълг, 10 процента плосък данък, финансова дисциплина. Премиерът изтъкна, че шефът на Европейската централна банка Марио Драги е заявил, че  няма проблеми в България.

"И през юли, ако е живот и здраве, ще получим покана за чакалнята на еврозоната", потвърди предишната информация Борисов. Колкото до новите заводи, той заяви, че са поели ангажимент към големи очаквани инвеститори да изградят жп мрежа, метро, но са поети ангажименти "да бъдем по-тихи".

Борисов каза още, че са обединили усилията с президента Румен Радев по време на посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер да работят за привличане на големи германски инвеститори.

В отговор на въпрос от немски инвеститори, дошли в България, Борисов заяви, че сме рекламирали дълго време страната си с квалифицирани, но евтини работници, което ни е изиграло лоша шега, защото те отиват там, където получават по-добро заплащане.