Борисов хвали 5G: Безжичните мрежи са ключови за икономиките ни

Изтребителите F-16 Block 70 ще модернизират българските ВВС, заяви премиерът на среща с Кийт Крак

Политика
15:16 - 23 Октомври 2020
2284
Борисов хвали 5G: Безжичните мрежи са ключови за икономиките ни

Министър-председателят Бойко Борисов и заместник-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и Съединените американски щати в резултат на стратегическото партньорство.

Борисов и Крак проведоха среща в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Във фокуса на срещата бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G).

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност.

5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Друг акцент в разговора бе партньорството в сигурността и отбраната, които са сред ключовите измерения на двустранните отношения. „Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили“, изтъкна премиерът Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

„САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката“, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. „Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика“, заяви Бойко Борисов.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.