Борисов хвали свободата на медиите у нас пред австрийския канцлер

Премиерът нападна ЕС за разпределението на ваксините

Политика
20:55 - 16 Март 2021
3277
Борисов хвали свободата на медиите у нас пред австрийския канцлер

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че свободата на медиите у нас била завидна. На съвместна пресконференция след двучасовата среща на част от евролидерите във Виена, Борисов отбеляза пред австрийския канцлер Себастиан Курц, че в България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави. 

"Аз съм печелил 13 избора досега. Каня ви на 6-и да коментираме изборите. Всички социологически агенции, всички - на нашите политически опоненти, включително и външни, дават разлика между 4 и 5 до 10 % между ГЕРБ и останалите. Така че 5-и ще го коментираме. Смея да твърдя, че въпросът ви за свободата на медиите в България е некоректен. Защо? Най-големите медии в България се държат от големи чуждестранни компани. Най-голямата телевизия - Би Ти Ви, се държи от чешкия гражданин г-н Келнер, който купи и съответно нашия мобилен оператор. Другата голяма телевизия, втората - "Нова телевизия", беше закупена от една от най-големите групи - "Юнайтед". Всичките 100% чуждо участие. По никакъв начин несвързани с нас. Така че смея да твърдя, че в България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави", казва Борисов. 

Министър-председателят остро упрекна ЕК в неравномерното разпределение на ваксините и настоя за спешна ревизия и определяне на точно процентно съотношение. А в същото време добави, че чуждестранните инвестиции у нас също са завидни като даде за пример горивни и строителни компании от Австрия, работещи на наша територия.