Борисов и Фандъкова "отварят" Южния и още 7 парка за разходки (ВИДЕО)

Пускат родителите с деца до 12 години в интервала 09,30 - 17,30 часа

Ексклузивно
11:04 - 26 Април 2020
6802
Борисов и Фандъкова "отварят" Южния и още 7 парка за разходки (ВИДЕО)

Южният парк е първото отворено пространство за отдих, което общината може да пусне за разходки на родители с малки деца, стана ясно днес, след като кметицата Йорданка Фандъкова се озова там тази сутрин. Там е и премиерът Бойко Борисов. 

Вторият по големина парк в столицата ще бъде със специална организация с полицейски ленти, като достъп до площадките за игра и пейките няма да има. 

"В 8 парка на София е създадена организация за допускане на определени групи хора в определени часове. Обозначени са маршрутите, издадени са брошури за движение, както и всички правила - задължителни и препоръчителни". 

От 09,30 до 18,30 часа парковете ще се посещават от родители с малки деца до 12 години. Преди този час там ще влизат хората с кучета, както и единично спортуващи хора. Бременните жени ще се разхождат във времето със семействата с деца, но препоръката е да не се прави масово със семействата. 

Абсолютно се забранява пиенето на алкохол в парковете. Над 45 души от Общинска полиция ще следят за спазването й. 

Премиерът Бойко Борисов допълни: "Да покажем дисциплина, което спира коронавирусът. Преценихме, че този риск е разумен и ако не се спазват мерките, разписани, отново ще затворим парковете. Ако видим, че тази мярка работи добре, се готви отварянето и на планините до градовете. Да докажем, че сме граждани". 

Очаква се министърът на здравеопазването да промени заповедта си днес, като в такъв случай парковете ще се отворят от утре, а не в рамките на неделния ден.