Борисов и Вучич инспектират по въздух "Балкански поток"

Политика
12:05 - 31 Май 2020
1215
Борисов и Вучич инспектират по въздух "Балкански поток"

Премиерът Бойко Борисов ще посрещне сръбския президент Александър Вучич и гръцкия прездидент Кириакос Мицотакис следващата седмица у нас. Новината съобщи самият Борисов докато инспектираше бургаските пътища. 

Първи утре ще пристигне Вучич, а след него се очаква да дойде и Мицотакис.

След двустранната среща Борисов и Вучич ще инспектират по въздух напредъка по изграждането на АМ "Европа" и "Балкански поток".

Двата проекта са от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа.

Трасето на „Европа" между ГКПП „Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части: 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница, участъкът от 14,5 км между ГКПП „Калотина“ и Драгоман, а третият участък с дължина от 16,16 км е от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

Най-сериозен е напредъкът при изграждането на трасето между Драгоман и Сливница. Строителните дейности започнаха през май миналата година, но тъй като на обекта се работи с пълна мобилизация независимо от мерките срещу COVID-19, очаква се строителството да приключи по-рано – в края на годината, вместо през 2021 г., какъвто е заложеният срок в договора. 

По въздух пък министър-председателят Борисов и президентът Вучич ще разгледат изграждащия се „Балкански поток“. Проектът e част от концепцията за газов хъб Балкан, чиято цел е утвърждаване на ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз.

Газопроводът е с дължина 474 км и се изгражда от „Булгартрансгаз“ ЕАД.