Борисов инспектира газовата връзка с Гърция

Топ
11:16 - 30 Юли 2020
1396
Борисов инспектира газовата връзка с Гърция

Премиерът Бойко Борисов и днес се качи на джипа и отиде да инспектира газовата връзка с Гърция. С него в енергийният министър Теменужка Петкова, която обясни на премиера, че се опитват да наваксат забавянето заради пандемията.

Тя обясни, че в момента са на землището на село Манастир, където се извършват заварки на тръбите, а теренът е тежък и пресечен. Проектът бил на стойност 240 млн. евро, една част от бюджета, а друга по европрограми и грантове. "Гледай каква хубава почва", каза Борисов и поясни, че хумусът отгоре се пази.

По думите му преди сме били зависими дали няма да ни спрат кранчето от Москва.

"Сега от Украйна до Гърция. 100 % диверсификация. Тук ще дойде азерския газ. Изток - Запад. Освен че намалихме цената на газта с 50 %....", каза Борисов.

Всички, които са против диверсификацията, в момента призовават за оставка на правителството", вметна още Борисов. "Ако не сме ние да го бутаме с всичка сила, няма и да го има", поясни още премиерът.

Петкова пък поясни, че работят над 130 човека по трасето от Кърджали до Стара Загора, сред които и такива от Литва. На територията на Гърция трасето е над 30 км, но там заварките са ръчни, защото трасето е пресечено и по-скалисто и не позволява автоматични. По думите й правим по 30 заварки на ден на тръбите.

Борисов отбеляза, че преди няколко месеца имало само слънчогледи и ниви, а Петкова на свой ред, че напредъкът е видим. Амбицията пък била до края на годината линейната част да бъде готова. На място се правело и огъването на тръбите, където било нужно.

"Чакай да видим и как кметовете се справиха с кризата с водата вчера. То едно ли е", каза още премиерът и попита градоначалниците, които бяха на място, дали има вода навсякъде. Повод пък е казусът от вчера със замърсяването на водата в р. Марица около Димитровград, Симеоновград и Хасково. Обяснете внимателно, че сега водата е само за къпане", добави Борисов, а представителите на местната власт разкриха, че резервоарите са на 90% пълни. "Нямаше как да не я спрем, след като има умрели животни", каза Борисов. Делян Добрев от ГЕРБ пък благодари на Борисов, че е разпоредил допълнително 80 000 литра минерална вода за гражданите.