Борисов иска събарянето на МОЧА

Лидерът на ГЕРБ вини общинарите от ДБ, че се мотаели и откраднали идеята на ГЕРБ

Политика
11:34 - 24 Февруари 2023
2993
Борисов иска събарянето на МОЧА

От ГЕРБ припомниха, че общинските съветници от ДБ още преди няколко години са предложили демонтаж на паметника, това е стара тяхна кауза. "В първите 2 г. обстановката бе различна, имаше ковид и др. Ние искахме всичко да мине по каналния ред, очаквахме информация от Министерството на културата и областния управител.

От 12 месеца ситуацията е различна. Войната промени тази тема и ние се присъединяваме към призива на колегите от ДБ този въпрос да бъде решен", заявиха представителите н ГЕРБ в столичния общински съвет.

Борисов им даде 2 задачи. Първата е плочата да бъде премахната. Съветниците трябва да направят всичко необходимо. И защити вандалския акт, по закон бил такъв, но случилото се било "нещо толкова правилно и в случая е трябвало да бъде свършено още преди една година".

"Докато нямаше война светът бе доста колеблив, имаше Мински споразумения, водеха се разговори.. Сега е тотално всичко различно. Стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете. Това е варварска агресия, а не освободителна война, както искат да го изкарат", гневен е лидерът на ГЕРБ. И даде разрешение на своите да се обединят с ДБ в търсене на начин Паметникът на Съветската армия да бъде премахнат. Не може в тази агресия, в това кръвопролитие да вземаме такава позиция, смята Борисов.

Той се ядоса и на търговията с оръжия, която се вършела цяла година - "грозна". Други държави застанаха, изпратиха оръжие официално. А в България, за да си спасят постовете, ДБ се обединиха с БСП и клекнаха. Постчетата им са по-важни от това да сме рамо до рамо до нашите европейски партньори", коментира той твърденията, че и един патрон не е заминал за Украйна по време на кабинета "Петков". 

"Изпуснахме много време, в което може да реогранизираме нашата армия. Кабинетът на Кирил Петков предприе тактика да дава оръжие през посредници, като до ден днешен твърдят, че един патрон не са дали. Същото направиха с нафтата и бензина, пак през посредници. Нашите предложения бяха директни чрез закон, да застанем както Полша и Румъния и да помагаме на Украйна. Благодарение на тяхната глупост или корупция отидоха милиарди към руската фирма “Лукойл” и всеки ден по един лев се вадеше от джоба на българина, а за да се обогатяват едни хора", отбеляза Борисов.

"Приехме закон за диверсификация на ядреното гориво, диверсификация на газа. Навсякъде бяхме заедно с ДБ, ДПС и “Български възход”. Благодарение на тази коалиция всичко се случи в полза на демократичния свят и за България", добави още той, цитиран от "24 часа".