Борисов иска законови промени за непълнолетни убийци

Работи се по варианта да не се намалява присъдата при съзнателно извършени тежки престъпления

Топ
11:57 - 20 Януари 2020
2357
Борисов иска законови промени за непълнолетни убийци

Премиерът Бойко Борисов поиска спешни законодателни промени след убийството на 18-годишната Андреа. Тестовете, след сътрудничество с прокуратурата, да са готови в кратки срокове, възложил е той на депутатите от ГЕРБ.

Идеята е да не се намалява присъдата при тежки престъпления - убийство, изнасилване, блудство, когато са извършени съзнателно от непълнолетни. Сега максималната присъда, която може да получи непълнолетен за тежко престъпление е 12 г. Това стана ясно след срещата при премиера Бойко Борисов с бащата на убитата Андреа Асен Руменов.

Момичето бе зверски убито от 17-годишния Аксел Олегов в дома ѝ в Галиче.

Премиерът е категоричен, че това не може да продължава така, защото мъката на хората е огромна и не може да продължаваме само с обещания за мерки, каза депутатът от ГЕРБ Мануил Манев.

Още утре главният прокурор Иван Гешев ще разпореди проверка на лица с две и три висящи производства, каза говорителката на прокуратурата Сийка Милева. И обясни, че всички тези мерки се вземат за намаляване на такива престъпления.

"Много ми е трудно да говоря. Премиерът и главният прокурор обещаха да направят всичко възможно тази престъпност да спре. Това не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде унищожен, заяви през сълзи бащата на убитата Андреа Асен Руменов. Тя бе зверски убита от 17-годишния Аксел Олегов в дома ѝ в Галиче.