Борисов към Радев: Не пожелавай властта, защото може да стане твоя

Премиерът смъмри олигарсите, че чакали пари от бюджета

Политика
15:44 - 22 Март 2020
4699
Борисов към Радев: Не пожелавай властта, защото може да стане твоя

"Винаги съм казвал не пожелавай жената на ближния. Сега се обръщам към президента: "Не пожелавай властта, защото може да стане твоя. И тогава какво ще правим?! , с тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към президента относно ветото на закона за извънредното положение.

"Нека малко олигарсите да обеднеят и да извадят пари. Кой от тях не беше на ски във Франция, кой не беше в Куршевал?! Сега викат: „Ха, сега дайте пари”, разкритикува министър-председателят бизнесмените, които искат държавна помощ заради коронавируса.

"Обидиха се като казах:"Продайте си един от Мерцедесите или Майбах и ще платите заплатите, всяка кола е поне 200 000 лева", каза Борисов.

"Имаме десет милиарда лева в Държавния резерв - седем милиарда могат да се харчат, три милиарда са Сребърен фонд и за атомната централа, те не могат да се пипат. Ако решим, ние имаме мнозинство, внасяме актуализация на бюджета и ги харчим за един ден. Теглим после още пет милиарда и ги харчим и тях. После идва "Жанвиденовата зима - не искам да съм жив да я гледам", каза Борисов. Ако бяхме безотговорници това ще направим веднага, подчерта той.

"Нямаме приет бюджет на ЕС, той е с 6 милиарда по-малко. Не само че нямаме буфери, а и нямаме приет бюджет. Няма я европейската солидарност. Много държави затварят панически граници. Европа не дава пари на своите страни-членки. Брюксел казва: вземете си пари от други от фондове за коронавируса, но не казва за зелената сделка. Европа дава по-малко от предишния период. Тя казва: "Ако искаш да вземеш европейски пари, вземи си от някоя програма".

"Много държави ще легнат на общия механизъм, които са с дефицит. Не знаем какво ще се случи. Не знаем дали ЕЦБ ще издържи. Кръстим и се молим всеки ден някой учен да измисли лекарство. Ако някой го измисли, и знаем за него, психологически ще оздравеем.