Борисов категоричен: В съглашателство не влизаме, настояваме за Габровски

Според лидерът на ГЕРБ хаосът вече е огромен

Политика
14:05 - 10 Декември 2022
3951
Борисов категоричен: В съглашателство не влизаме, настояваме за Габровски

„Ако има трети мандат - ние ще настояваме да дойде правителство, което ще избере проф. Габровски. Няма да влизаме повече в никакви съглашателства да угаждаме, на който и да е било. Направихме крачки назад, само и само държавата да се стабилизира”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Работещият вариант е да се направи правителство с кратък живот, за да се приемат неотложните неща. Кабинетът, който проф. Николай Габровски предлага, не е на ГЕРБ. Той ползва мандата на ГЕРБ-СДС, подчерта Борисов.

"Проф. Габровски сам си събира екип, който да е отдалечен от всички партии. Всички хора питат ще има ли правителство, хаосът вече е огромен. За мен това е единственият работещ вариант да се направи правителство с кратък живот да се приемат неотложни неща, важни за хората и държавата. Най-ясно поканихме всички партии на преговори за правителство. Ние имаме ясна програма как да управляваме, както народът очаква. Една безспорна кандидатура на проф. Габровски да имаме преговарящ премиер, получил мандата от президента Радев, оторизиран от парламентарната група. Повече крачки назад не можем да правим", отбеляза Борисов. 

Според него това не е кабинет на ГЕРБ, то е само подкрепено от партията. От дни в НС се коментира възможността Габровски да бъде кандидат с мандата на "Български възход" или БСП. Ключово тук ще е гласуването на БСП - без нея подкрепата на Габровски не може да надмине 115 гласа. 

Бойко Борисов засегна и други нашумяли теми: 

"На мен ми е интересно какво мисли за Gemcorp. На мен ми е интересно какво мисли за декларацията на ГЕРБ за украинската православна църква. Щеше да ми е интересно да го чуя защо не приеха горивото да се продава с 1 лв. по-евтино. Това са проблемите на хората. Видях вчера президента Радев да говори по две много важни теми. Миграционният проблем може да бъде спрян само със съдействието на Турция. Това, което години правим и когато дойдоха Атанасов и подобни разградиха България и тя се превърна в основен дом на трафикантите. Затова загубихме уважението на много страни в Европа. Преди години нулева миграция при ГЕРБ и при мен, сега виждате какъв хаос. Всеки ден полицаи задържат каналджии", посочи Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че всеки ден се готвят за избори.