Борисов, Кирил Петков и Пеевски бистрят конституционната реформа

Деси Атанасова настоя за бързо формиране на конституционната комисията, която да започне работа по внесени проекти

Политика
10:30 - 28 Юни 2023
2789
Борисов, Кирил Петков и Пеевски бистрят конституционната реформа

Среща, посветена на конституционната реформа, провеждат ПП-ДБ и ГЕРБ в парламентарната зала "Изток". Участва иправосъдният министър Атанас Славов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Радомир Чолаков, Десислава Атанасова и Рая Азарян представляват най-гилямата формация. 

Христо Иванов, Надежда Йорданова, Атанас Атанасов, Кирил Петков и Никола Минчев пък са от ПП-ДБ

Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС също дойдоха.

Разговорът откри Христо Иванов от ДБ, който подчерта, че срещата е, за да се уточнят "отделните елементи на процеса" по промяна на конституцията. "Ще обсъдим обхвата на конституционната реформа, начинът, по който промените ще бъдат вкарани в НС, времето и времевите параметри", подчерта той. Част от темите са свързани с избора на членове на ВСС, изменения в НПК и Закона за съдебната власт.

Снимки: Агнес Методиева

"Разбираме необходимостта от промени в НПК и Закона за борба с корупцията, но и нуждата от сериозни промени в конституцията в глава "Съдебна власт". Наясно сме, че това няма да е лек процес", заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя отбеляза, че е важно да се знае могат ли трите парламентарни групи да действат, но и да привлекат и останалите групи към този процес. Това е българската конституция и е редно да участваме заедно, добави тя.

Атанасова настоя за бързо формиране на конституционната комисията, която да започне работа по внесени проекти, или пък по формирането на един общ на формациите, които участват в това начинание. И разкри подробности - на предишната среща е участвала Надежда Йорданова от ДБ и Хамид Хамид от ДПС