Борисов нареди: Ако трябва, да се докара вода от резервни язовири за "Студена"

Премиерът нареди регионалният министър да даде рамо на кмета на Перник

Новини
15:24 - 13 Ноември 2019
2228
Борисов нареди: Ако трябва, да се докара вода от резервни язовири за "Студена"

Работа в съкратени срокове по казуса с язовир „Студена“ разпореди премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Министър-председателят увери, че по ситуацията в Перник трябва да се действа в координация с местните власти и поиска регионалният министър Петя Аврамова да разговаря с кмета на общината.

Аврамова е обяснила на заседанието на МС, че вече е сформирана работна група, която да направи анализ и да излезе с предложения за решения на въпроса. Премиерът пък нареди звеното да работи в съкратени срокове, за да има бързо решение.

Вижте и стенограмата от разговора между премиера Борисов и министър Петя Аврамова на заседанието на кабинета:

Бойко Борисов: Аврамова, свържи се с кмета на Перник и вижте по язовир „Студена“ какво е положението.

Петя Аврамова: Мога да докладвам какво съм предприела.

Бойко Борисов: Да.

Петя Аврамова: Вчера с моя заповед сформирах работна група, която да анализира на място през цялата година, 2019 г., притока и оттока от язовира, работата на ВЕЦ-а, консумацията, както и ремонтните дейности, които извършваме и които се извършват от водолази под вода на язовирната стена.

Тази работна група до 10 дни ще има доклад с констатациите и предложения за решения на въпроса, така че тя стартира работа от днес. В нея влизат експерти от ВиК дирекцията ни и от вътрешния одит на министерството.

Бойко Борисов: Съкрати срока, защото ще влязат в режим на водата. Не е добре. И виж това предложение, което има, да се докара от резервен язовир вода. Важно е да работите в пълен синхрон и в координация с местните власти, за да се реши въпросът максимално бързо.

Петя Аврамова: Да. Ще се чуя днес с кмета.