Борисов: Никога не съм имал кюлчета, Горанов никога не ми е донасял пари

Политика
13:28 - 24 Март 2022 (обновена)
5926
Борисов: Никога не съм имал кюлчета, Горанов никога не ми е донасял пари

Тършуваха навсякъде, като започнаха от кухнята - чинии, тенджури, всичко. На масата ме хванаха, с децата бях. Там, където спя - дрехи, чорапи, всичко долу. Белким намерят нещо. Никога не съм имал златни кюлчева. Никога Горанов не ми е донасял пари. Така експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разказа хронологията на ареста си миналия четвъртък и наред с това отговори на твърденията от сутринта на олигарха Васил Божков от Дубай, че лично бившият финансов министър Владислав Горанов е носил на Борисов лептата на Черепа заедно с пиарката Севделина Арнаудова. 

На брифинг в централата на ГЕРБ Борисов допълни с подробности действията на МВР в дома му в "Банкя": "Оттам - през двора, от гаража, мазета... По етажите, до таванското, надолу, пак в двора. И един ходи и снима. И не могат да намерят нищо - тефтери, какво ли не имаше, всичко. И накрая подписаха протокол за изземване, претърсване и пишат: "Не се намира, не се намира, не се намира". Подписахме се и си тръгнаха. И после ме арестуваха", каза лидерът на ГЕРБ. И разкри, че е треперел по време на обиска, както го нарече - "тараш", да не му подхвърлели доказателствен материал. По думите му, МВР шефът Бойко Рашков си признал на следващия ден, че поемните лица търсели злато и пачки. 

Според него нямало никакви предпоставки да се действа в ситуация на неотложност. 

Той обвърза ареста си с войната в Украйна. По думите му планът на управляващите бил ГЕРБ да се сломи, за да не гласува в пленарната зала ясна проевропейска и пронатовска позиция срещу Русия. Но междувременно обърка настоящия украински президент Володимир Зеленски с предшественика му Петро Порошенко. "След миналия четвъртък в България всеки може да арестува всеки, казвайки, че е свидетел на нещо, което не е сигурно..Във вторник тук беше посланика на украйна, заедно с нашите депутати. Дадохме му пълна подкрепа за Украйна. Казах ме му, че ако правителството внесе искане за подкрепа на Украйна, ние ще го подкрепим. Нахалството ми продължи на следващия ден с Порошенко, с Кличко и останалите я преподвърдихме. В четвъртък ме арестуваха, за да не може, ако влезе в парламента такова нещо, ГЕРБ да е обиден", уточни Борисов. 

"Нашата европейска позиция е непоколебима, за разлика от разни Христовци, Атанасовци в тази безпринципна коалиция", добави бившият министър-председател. 

"Цялата им работа е да ни развеждат като маймуни", оплака се той и каза, че се е чувствал като панаирджийска мечка. "Не искам да си представяте какво би станало, ако аз арестувам Станишев. Когато един съвестен гражданин доонесе доклада на секретните служби, който го загуби премиера Станишев, аз ходих като свидетел в съда, че при толкова много материали и подписи, които поставя един премиер, не може да не се сгреши. Тук премиерът става свидетел на човек по "Магнитски", коментира още той. 

Иначе Борисов директно обвини кабинета "Петков", че крадял и газ, и зърно. И нападна финансовия министър Асен Василев за ударното теглене на нови заеми. "Всяка седмица по половин милиард...", констатира Борисов. И пак се закле - при това във внуците си, че не е взел нито лев, нито долар, нито евро от Божков. 

Очаквайте подробности!