Борисов обеща: Няма да теглим заем, ползваме "мазнинките" на фиска

Новини
11:32 - 27 Юли 2020
6034
Борисов обеща: Няма да теглим заем, ползваме "мазнинките" на фиска

"Правителството отпуска еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред по 50 лева за всеки един пенсионер. Ако пандемията продължи, след 3 месеца ще говорим пак", съобщи премиерът Бойко Борисов след извънредно заседание на правителството.  122 млн. лева пък ще бъдат заделени за личните асистенти. 

Коалиционните партньори са взели решение да бъдат увеличени стойностите на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10 % в размер на 125 милиона и 300 000 лв.

„Ще предложим на договарящите се страни по Националния рамков договор средствата да бъдат предназначени единствено за разходи за медицински персонал за достигане на минималните нива на колективния трудов договор“, добави министър-председателят.

122 милиона ще бъдат отделени за лични асистенти по Закона за личната помощ в размер на 122 милиона лв.

Увеличаване на минималния размер на паричното обезщетение за безработица от 9 на 12 лв., считано от 1 октомври в размер на 12 милиона лева. Ще бъде увеличена продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври в размер на 4 милиона лева.

Политическата класа не си дава сметка в какви тежки месеци ще влезе светът, когато денят намалее. Как ще се измъкнем?, попита Борисов. Предстоят изключително тежки месеци, не му завиждам на този, който не разбира това. Само след 3 месеца на никой няма да му се иска да сяда и обяснява, добави той. Всичко ще бъде по-лошо, очерта мрачна перспектива Борисов. И добави, че кабинетът остава да управлява заради отговорността в тези тежки времена.

Няма да теглим заем, ще ползваме от мазнинките на фиска, обеща министър.-председателят.

Отпускат се и допълнителни средства по бюджета на Министерство на културата за творчески проекти на творци на свободна практика чрез Фонд „Култура“ в размер на 15 милиона лв.

Борисов обеща и друга социална мярка, осигурена чрез пренасочване на средствата от европейските програми, е осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1 милион лв. за ангажираните медицински специалисти в борбата с коронавируса.

„Това са 1000-те лева за ангажираните специалисти на първа линия в размер на 67 милиона лв. до края на 2020 г.“, уточни премиерът.

"Туроператорите не ползват 9% ДДС, затова ще въведем със закон 9% ДДС и за тях. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата. Петък да бъде прието", уточни премиерът. 

"Ще допускаме туристи с ПСР тестове, направени до 72 часа преди влизане в България за туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Макдеодния", обясни зам.-шефът на парламента Валери Симеонов.

По повод протестите, премиерът отбеляза, че това е една "чудесна форма", за да се види, че има демокрация. Мерките, които сега предлагаме, идват след разговори с работодатели и синдикати", каза премиерът.  

Тръбите са много стари, това коментира премиерът по повод аварията на газопровода България-Гърция в района на Кулата.