Борисов оглежда най-голямата надгробна могила на Балканите

Премиерът и министър Боил Банов ще разгледат ценните древни находки край с. Маноле

Новини
16:20 - 27 Август 2019
8676
Борисов оглежда най-голямата надгробна могила на Балканите

Разкопките на най-голямата надгробна могила на Балканите край с. Маноле ще посети премиерът Бойко Борисов в сряда. Той ще пристигне заедно с министъра на културата Боил Банов и областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

Преди година министър-председателят посети грандиозния обект, а сега иска да се увери лично дали са напреднали проучванията.

Разкрита е 20-метрова антична сграда от ІІІ век. Археолозите начело с доц. Костадин Кисьов продължават да я проучват и вече са стигнали на 4 метра под съвременното ниво. Идеята е да се установят реалните размери на античното съоръжение, както и конструкцията на неговите основи.

Най-новите открития са голям брой мраморни квадри, които са част от 3-метров постамент на върха на кулата. Голяма находка е откритият капител от колона, висока 3,80 м. „Това показва, че на върха, освен статуя, е имало и колонада. Все още не е намерен остатък от мраморната фигура, но този постамент е доказателство за наличието на огромен монумент, свързан най-вероятно с императора, управлявал Рим или неговия наместник в провинция Тракия”, коментира доц. Кисьов.

Могилата Малтепе край Маноле е паметник на културата от национално значение. Около древните разкопки не може да се строи нищо, ако не е свързано с артефактите от могилата, пояснява Костадин Кисьов. Археолозите се надяват да открият и гробница, свързана с владетеля, в чест на когото е построена и самата кула.