Борисов: От петък-събота може да отворим паркове и планини при строг режим

Политика
11:28 - 21 Април 2020 (обновена)
4407
Борисов: От петък-събота може да отворим паркове и планини при строг режим

"От вчера до днес сме направили 5 облекчения. Писна ми да слушам как някъде облекчават мерките. България първа и най-рано въведе ограничителни мерки срещу коронавируса. До днес успяваме да издържим бавно увеличаване на болните. Това, което сега отварят в Словения и Германия ние не сме го забранявали." Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг съвместно с финансовия министър Владислав Горанов и МВР-шефа Младен Маринов.

От петък-събота, ако кривата на заразата не е много висока, може да мислим за паркове и планини при много строг режим, обеща Борисов, като обясни, че опцията вече се обсъжда с Министерството на вътрешните работи.

"У нас затворихме само моловете, не сме затваряли пазарите,  те работят, както и веригите - малки, средни и  големи", обясни Борисов, като направи сравнение с други страни, тръгнали да разхлабват мерките, като Словения и Германия. 

"България не е ограничавала ходенето по улиците - няма вечерен час, никой не пресира хората. Една част обаче решиха, че могат да нарушат елементарната карантина – да се разходят из страната и да създадат куп неприятности, включително и на себе си", обясни премиерът.

"5 мерки сме направили в посока на отхлабване на мерките -   работят пазарите, махнахме прозореца днес, отново започна имунизацията на бебетата, женски консултации и планови операции плюс, всичко останало.", уточни Борисов.

Още в петък- събота, ако кривата не върви нагоре, ще въведем отхлабване на мерките за паркове и Витоша, обеща министър-председателят. 

"Питам кое да облекчим още? Ами всъщност останаха парковете и планините", поясни премиерът.

За съжаление се катерим стръмно – 40-51 заразени на ден,  големи групи започват да се разболяват. А резултатите от масовото смесване на хора по празниците, от това пътуване ще ги видим. Не можахме да ги спрем, полицията не може да налага крути мерки на граждани. Затова повтаряхме: „Умоляваме ви, умоляваме ви!"

"Направихме максималното хората да не се усещат затворени, да могат да излязат, да си напазаруват, да идат до аптеката", припомни премиерът.  

И констатира, че светът е болен от коронавирус и е нужно лекарство, за да се излекува. "Светът не се е излекувал от коронавируса. Къде е приключил, в Сингапур ли? Къде?", попита Борисов. 

И даде пример, че неслучайно от СЗО казват: "Мислете за това отваряне" "Страхувам се да не ви върна обратно към 28 февруари.", предупреди Борисов.

Министър-председателят даде за пример и поведението на Германия в тази ситуация. "В Германия ходят в парковете, но там са по конец! Въпреки че по клиповете се вижда друго... Но даже и Меркел каза - желанието да се разхлабват мерките може да доведе до вакханалия!"

Той беше категоричен, че нищо в момента не сочи да бъдем оптимисти, затова трябва търпеливо да чакаме да мине кризата. 

„Колегата от Бавария започна да обсъжда отлагане на Октоберфест, обсъжда се отлагане на олимпиадата. Това означава, че светът е болен от корона вирус, и като всеки болен чака някой добър доктор да му каже, че ей сега ще оздравее, че е открито лекарство, че скоро ще бъде здрав. Аз не съм такъв добър доктор и не мога да го кажа.
Нека мине кризата и си намерете такъв доктор и нови управляващи“, призова той.

"Бихме подкрепили всички закони за пътна безопасност. Но те и със скутери правят каастрофи. Тук трябва да се помисли за много по-тежка санкция за употребилите наркотици Защото те през годините минаваха през една друга теория.", коментира премиерът призивите за по-строги мерки на пътя след смъртта на журналиста Милен Цветков в зверската катастрофа.

"Безспорно много тежък, гаден, нещастен инцидент. Бог да го прости. Но пак трябва да се изградят поуки и бързо да се промени законодеталеството. Непрекъснато имаме пробеми с дрогирани, които карат, особени тия, които смесват наркотиците.", сподели премиерът.

"Ние сме в най-страшната криза в историята. Дори войните не са били по-различни, защото и сега гинат хора. Трябва да съумеем да съхраним парите за пенсии, лекари, полицията, най-важните сектори на държавата. Не знаем колко ще продължи тая криза. Ако знам, че на 13-и май ще свърши, да кажем - даваме 2-3 милиарда безвъзмездно на хората.", обясни Борисов на журналистически въпрос и призив за безвъзмездна помощ за най-уязвимите. 

"Безвъзмездна помощ държавата в момента дава на медицински работници и полицаи, пазим ресурсите, в случай че е дълга кризата. Това, че пазим парите, не е лощо. Вие би трябвало да се притеснявате, ако на калпак раздаваме масово парите. Защото това значи лош стопанин", заключи премиерът.

Междувременно финансовият министър съобщи, че до дни ще бъдат подготвени клипове, които популяризират финансовите инструменти, които се предлагат от Фонда на фондовете. "Ако медиите преценят, те биха могли да ги разпространяват, така че да достигнат до повече техни адресати", уточни Владислав Горанов. 

"Тъй като и медиите сте бизнес организации, нека всеки прецени кои от тях и доколко да транслира", конкретизира Горанов.

"Точно защото са бизнес организации - а и защото и те търпят загуби от кризата - помислете това да бъде заплатено по подходящ начин, за да подпомогнем и медиите", добави и Бойко Борисов.