Борисов от Рилския манастир: Започваме укрепването на свлачището

Даваме още 1,6 млн. лева за пречиствателна станция, припомни премиерът

Топ
12:36 - 23 Юни 2020
2554
Борисов от Рилския манастир: Започваме укрепването на свлачището

Дадохме вече тези 600 хил. лв., сега даваме още над 1,6 млн. лв. за пречиствателната станция, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Рилския манастир. 

На заседание на правителството миналата седмица бяха отпуснати 1,6 млн. лв. за пречиствателна станция за светата обител. 

"В петък трябва да започнем да работим свлачището при Рилския манастир. Осигурено е съответното финансиране и имаме одобрение", каза тогава Борисов. Преди това пък бяха отпуснати други 600 хил. лв. 
 
"Дадохме вече тези 600 хил. лв. Сега даваме още над 1,6 млн. лв. за пречиствателната станция. Водя с мен министър Аврамова, говорили сте с нея. Днес започва да се укрепва свлачището и пътят ще бъде оправен. Да се види, че работим и то бързо.


 
"Каквото сте поискали, това получавате. Аз се шегувах, че ни струва по 10 млн. лв. всяко идване тук и май толкова станаха", каза Борисов на влизане в Рилския манастир. "Заслужавам едно кафенце за реставрацията", пошегува се Борисов. 

Днес започнаха строителните работи в 250-метровия участък при 27-и километър на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир като през последните две седмици се извършваха подготвителни дейности.

Укрепването се реализира от „Автомагистрали“ ЕАД и стойността на проекта е близо 6,5 милиона лева. „Ще работим по-бавно, за да не рискуваме живота на строителите, колкото и Господ да бди над нас“, посочи Борисов пред медии в Рилския манастир.

По време на предишното си посещение в манастира на 2 юни т. г. премиерът Борисов възложи лично на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да се заеме с отстраняването на проблема заради свлачището.

Борисов увери, че с изграждането на локалното пречиствателно съоръжение реката край Светата обител ще остане чиста.

В Рилския манастир премиерът запали свещ, а Адрианополският епископ Евлогий го запозна с налагащите се реставрационни дейности в манастира.