Борисов: Първият ден от болничните остава платен

Премиерът изрази желание да види нетърпимост у хората по отношение на злоупотребите

Новини
11:20 - 19 Ноември 2019
1615
Борисов: Първият ден от болничните остава платен

Първият ден от болничния остава платен от работодателя. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на АМ "Хемус". Той бе категоричен, че предложението болничният да не се плаща нито от държавата, нито от бизнеса няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание.

"Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам", заяви премиерът.

"Да накажем истински болен да си плати първия ден заради тарикатите. Хайде като сме нация, като толкова искаме, демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем", коментира той.

Борисов бе категоричен, че няма да толерира тарикатите и изрази желание да види нетърпимостта в хората по отношение на злоупотребите с болничните.

Защото като се вземе такъм болничен, вземат от вашите пари, от нашите пари, заяви той.

Идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов. Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян, припомня News.bg.