Борисов: Петров не е присъствал на разговорите за правителство, осигури логистиката

"Ако ГЕРБ управляваше, заради случая в "Пирогов", при който съветник на министър Тагарев е искал да се изхвърли дете от противошокова зала, включително и министърът щеше да си е отишъл от поста", заяви лидерът на ГЕРБ в отговор на въпрос за случката с Мустафа Емин

Новини
10:55 - 02 Септември 2023
4566
Борисов: Петров не е присъствал на разговорите за правителство, осигури логистиката

"Президентската институция има две основни задачи: Да обединява, и ако има критики - да критикува. С първата тя не се справя, а с втората - не знам какво е имал предвид просто Радев като е говорил за Алексей Петров, защото единственото, което казах - надявам се да спрат да надигат кокалите на Алексей Петров, е, че той осъществи логистиката. След арестите, и всичко останало между нас и ПП, физическата среща беше невъзможна". 

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещение в болница в Бургас, цитиран от БГНЕС.

"Алексей Петров осигури логистиката да можем да си говорим, като е важно да се каже, че той не е присъствал на срещата. Бяхме аз, Кирил и Асен. Той ме убеди да преглътна арестите и всичко, в името на държавата.

Дори и вчера казах, че Лена Бориславова и Атанасова, и останалите, съгласуваха черновата за КПКОНПИ, и ще вкараме този закон в НС. Ще ги приключим тази седмица, и отиваме към Конституцията.

Не вярвам президентът да се опитва да вкарва интрига с Петров, но той осъществи логистиката. 40 години сме се карали и били в спорта, отборът му бе създаден от шефа на ДС, срещу моя отбор. Още оттогава ми е битката с ДС, добави Борисов.

Сегашният зам.-министър на икономиката е син на същия ръководител на ДС. Това са факти, не е критика, няма нищо лошо, че един човек, който вече го няма, е създал логистика, за да се отпочне разговора, защото той физически не можеше да се състои. Недялко Недялков - той го доведе в централата. Това не е тайна, провеждали сме срещи, говорихме си, - спекулацията, че това правителство се дължи на Алексей Петров, е спекулация. Той създаде логистиката това да се случи.

На тези срещи Алексей Петров или бащата на Кирил Петков, не са присъствали. Срещите са били аз, Кирил и Асен. Там договорихме, че ще намерим път да направим правителство.

Говорим си сега с Кирил Петков и Асен Василев. Петков е в САЩ, по телефона сега не си говорим", каза още Борисов.

Той коментира и случая с детето на съветника на министъра на отбраната Мустафа Емин:

"Ако ГЕРБ управляваше, заради случая в "Пирогов", при който съветник на министър Тагарев е искал да се изхвърли дете от противошокова зала, включително и министърът щеше да си е отишъл от поста".

В петък, при началото на есенната сесия на народното събрание Борисов обяви, че Алексей Петров е бил близък с бащата на Кирил Петков.

"Той търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези 5 поредни избора, поне за законодателната рамка. 

"Аз казвам истината, така че срещи сме провеждали с него, той с тях, за да може някакво дори крехко доверие да си имаме", обясни той и заключи: "От мен предложение за пост не е получавал, по време на разговорите не, ако има нещо друго, това не е към мен въпрос".