Борисов пита Радев: Кой диктува на президента датата за изборите?

Общество
10:12 - 07 Януари 2021
2312
Борисов пита Радев: Кой диктува на президента датата за изборите?

Премиерът Бойко Борисов остро скочи на намерението на президента Румен Радев да ревизира датата на парламентарните избори от първоначално предложената 28 март. Той изнесе сравнителни данни от медицинско естество във връзка с пандемията, за да покаже, че няма никакво основание за такава промяна.

"На 7 декември той определя дата за избори 28 март. На 19 декември го повтаря. Към дата 7 декември 2020 г. в болниците имаме 7000 души, а днес имаме 4200 души. Броят на пациентите в интензивните са 516, а днес са 379 души. Броят на починалите е 68 на 7 декември, 158 на 19 декември, а 59 - са днес. 

Кой диктува на президента датата на 28 март и кой му диктува сега промяната?", попита Борисов. 

Той все пак напомни, че правомощието на държавния глава е да определи датата. "Ние се готвим и всичко необходимо, ползвайки чуждия опит с вече проведени избори Франция, Португалия, Румъния, Хърватия, за да видим протоколите. Няма да измисляме топлата вода. Но пратете едно писмо до СЗО и поискайте да ви дадат прогноза как се развива пандемията към март", поръча Борисов на НОЩ през смях. 

"Надявам се на здраве. Мерките, които прилагаме, са най-меките, най-щадящи психата на хората и в същото време дадоха възможност на бизнеса и индустрията да работи, за да може и приходната агенция да си събере вземанията така, че да покрие огромните разходи от пандемията", добави министър-председателят. 

И обвини Радев, че искал медицинска прогноза: "Много нечистоплътни е да искаш медицинските лица да дадат прогноза, дори синоптиците не могат да дадат прогноза за времето. Май месец би било друго, и времето би било друго. На 28 март може да има бури, виелици, но ние се подготвяме дотогава. Няма медицински специалист в света, който да каже, че тогава пандемията ще е отминала, ще е в пик или ще е в еди какви си нива. Въпреки че стотици хиляди специалисти работят в тази сфера - и за ваксини, и за лекарства".